Milliyetçi Hareket Partisi Genel Başkan Yardımcısı – Gaziantep Milletvekili Sayın Prof. Dr. E. Semih YALÇIN’ın “Yurt dışındaki vatandaşlarımızın 10 Ağustos 2014 tarihinde oy kullanmalarına” ilişkin yapmış olduğu bilgilendirme. 21 Temmuz 2014
Ana SayfaAna Sayfa  

Kadrolar

Milliyetçi Hareket Partisi Genel Başkan Yardımcısı – Gaziantep Milletvekili
Sayın Prof. Dr. E. Semih YALÇIN’ın “Yurt dışındaki vatandaşlarımızın
10 Ağustos 2014 tarihinde oy kullanmalarına” ilişkin yapmış olduğu bilgilendirme.
21 Temmuz 2014

 

Bilindiği gibi cumhurbaşkanlığı seçiminin ilk turu 10 Ağustos’ta yapılacak ve yurt dışında yaşayan vatandaşlarımız da 54 ülkede kurulacak 103 sandıkta oy kullanarak bir ilki yaşayacaklardır.

Seçim takvimi uyarınca yurt dışında oy kullanacak 2 milyon 800 bin civarındaki seçmenin sistemden randevu alması işlemi bu sabah başlamıştır.

Buna göre yurt dışında yaşayan seçmenler, YSK'nın "www.ysk.gov.tr" internet adresine girerek randevu almak suretiyle oy verecekleri gün ve saat aralığını belirleyebileceklerdir.  

Sistemden oy verme gün ve saat aralığını belirleme işlemi, 25 Temmuz 2014 cuma Günü saat 17.00'de sona erecektir. Randevu alınmadığı takdirde sistem otomatik olarak randevu verecektir.

Belirlenen oy verme gününde oyunu kullanmayan seçmenler, sadece gümrük kapılarında kurulan sandıklarda sıraya girerek oylarını kullanabileceklerdir.

Adres beyanında bulunmayanlar ya da bulunamayanlar, oy kullanamayacaklardır.

Bir bakıma Türkiye’nin mukadderatının oylanacağı 10 Ağustos günü bir kişinin bile vereceği oy büyük önem taşımaktadır. Yurt dışında oy kullanacak vatandaşlarımızın oyları da hem ülkemizin geleceği açısından belirleyici olacak, hem de hiç şüphesiz cumhurbaşkanlığı seçiminin sonucuna etki edecektir.

Elbette yurtdışında yaşayan Türklerin oy kullanmaları bir demokratik haktır ve her vatandaşımız bu sorumluluğun hakkını vermelidir. İnanıyoruz ki -seçilecek cumhurbaşkanının sadece Türkiye’yi değil, nerede bir Türk varsa orasını kucaklaması gerektiği gerçeğinden hareketle- yurt dışındaki vatandaşlarımız bu sorumluluğun gereğini sev seve yerine getireceklerdir.

Ancak gurbetçilerimizin için oy kullanma işlemi için pratikte birtakım zorluklar yaşayacaklardır. Mesela kimi vatandaşlarımızın oylarını kullanabilmek için yüzlerce kilometre yol yapmaları gerekecektir.

O bakımdan gurbetçilerimizin yaşadıkları ülkelerde bu demokratik haklarını çağın normlarına uygun olarak daha kolay ve hızlı şekilde kullanabilmeleri için kolaylık gösterilmesi, Türkiye’nin de bu hususta girişimlerde bulunması gerekmektedir.

Milliyetçi Hareket Partisi, Avrupa ülkelerinde yaşayan vatandaşlarımızın oy kullanma sürecinde yaşayacağı zorlukları dikkate alarak kalabalık bir milletvekili grubunu 21. 07. 2014 (bugün) tarihinden itibaren yurt dışında görevlendirme kararı almıştır. Almanya, Fransa, İsviçre, İngiltere, Danimarka, Avusturya, Belçika ve Hollanda’da Cumhurbaşkanlığı seçim süreci ile ilgili çalışmalarda bulunacaklardır.

Görevlendirilen milletvekillerimiz, hem Avrupa ülkelerindeki vatandaşlarımızla bir araya gelerek sorunlarını dinleme fırsatı bulacaklar hem de cumhurbaşkanlığı seçimi sürecinde gurbetçilerimizin yaşayacakları zorlukların aşılmasına katkıda bulunmak için gayret göstereceklerdir.

Kamuoyuna saygıyla duyurulur.