Milliyetçi Hareket Partisi Genel Sekreteri Sayın İsmet BÜYÜKATAMAN’ın “Gaziler Gününe” ilişkin yaptıkları yazılı basın açıklaması. 19 Eylül 2014
Ana SayfaAna Sayfa  

Kadrolar

Milliyetçi Hareket Partisi Genel Sekreteri Sayın İsmet BÜYÜKATAMAN’ın
“Gaziler Gününe” ilişkin yaptıkları yazılı basın açıklaması.
19 Eylül 2014

Sakarya Meydan Savaşı’nın sonunda; 19 Eylül 1921 tarihinde Türkiye Büyük Millet Meclisi tarafından, Başkomutan Mustafa Kemal ATATÜRK’e “Gazi” unvanı verilişinin yıldönümü, ‘Gaziler Haftası’ olarak kutlanmaktadır.

Gösterilen üstün cesaret ve örnek alınacak vatan sevgisiyle kazanılan gazilik unvanı, milletimizin bağımsız ve hür yaşamasının bir gereği olarak nesilden nesile geçen manevi bir değerdir.

Aziz milletimiz, tarihin her döneminde istiklal ve istikbalinin muhafazası için hiçbir fedakârlıktan kaçınmamış, bağrından çıkardığı şehit ve gazilerle kutlu varlığını bu zamana kadar devam ettirebilmiştir.

Türk milleti; varlığına tasallut eden içte ve dıştaki bütün mihraklara karşı, bedeli ne olursa olsun şeref ve haysiyetini onur abidesi evlatları sayesinde savunmasını bilmiştir.

Vatanımızın birliğini korumak, dirliğini sağlamak ve esenliğini devam ettirmek amacıyla; canlarından vazgeçmeye niyetlenmiş kahraman gazilerimizin ortaya koyduğu göz kamaştırıcı fedakârlıkların, her fırsatta hatırlanması ve hatırlatılması milli bir sorumluluk olarak görülmelidir. Onlara verilen haklar asla onların fedakârlıklarına karşılık olarak yetmeyecektir. Ancak onların mağdur edilmesi bütün milletimizi üzecektir.

AKP hükümeti, PKK’lılar ne isterse alırken, PKK’lılara verdiğini aziz şehitlerimizin yakınları ve Gazilerimizden sakınmaktadır.

Şehit yakınları ve gazilerimize iş hakkı tanınmasına yönelik düzenlemeler yapılmakla birlikte, tam olarak uygulamaya hâlen geçilmemiştir.

Bu kapsamda müracaat edenlerin istihdamı uzun süredir sağlanmamış iken, 3,527 kadroluk ilk grup atama Cumhurbaşkanlığı seçimlerinden önce yapılmıştır.

Bilindiği üzere, AKP zihniyetinin en başarılı olduğu konulardan birisi istismar siyasetidir. Cumhurbaşkanlığı seçimi öncesinde bu konu siyasi şova dönüştürülerek istismar edilmiştir.

Şehit yakınları ile gaziler ve maluller için verilen haklarla ilgili olarak uygulamada bazı mağduriyetler yaşanmaktadır.

TBMM’nin onayıyla şehit aileleri ile gazilere verilen dolaşım kartları iptal edilmiştir. Kartların dağıtımı Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’na verilirken belediyeler geçersiz ilan etmiştir.

Şimdi de Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı, şehit yakını ve gaziler için ikinci dönem atamanın Kurban Bayramı'ndan birkaç gün önce (2.500 atama) yapılacağını bildirmiştir. Gayet açıktır ki bu da bir seçim yatırımıdır.

Şehit aileleri ve gazilerimize verilen hakların, Milliyetçi Hareket Partisinin yoğun çabaları, çağrıları ve baskıları sonucu 2012 ve 2013 yılı Temmuz aylarında çıkarılan torba kanunlara dâhil edilmesi sağlanmıştır. Buna, basında geniş yer bulan milletvekillerimizin açıklamaları, Meclis zabıtları ve şehit ailelerimiz ile gazilerimizin dernekleri şahittir.

Muharip gazilerimize bugün 500 küsur lira aylık verilmekte, başka bir gelir veya aylık almadığını belgeleyenlere ise net asgari ücret ödenmektedir.

Gazilerimize farklı şeref aylığı ödenmesi, aylık bağlama gerekçesi olan “vatana hizmet” kriteri dışında bir kriterin esas alınması suretiyle şeref kriterinin farklılaştırılmasına yol açtığından amacına uygun değildir.

Gazilerimiz, AKP Hükûmetinin kendilerini ayrıma tabi tuttuğundan şikâyet etmektedir. Bu farklılık giderilmeli, gazilerimize bağlanan aylıkların brüt asgarî ücret tutarına yükseltilerek hepsine aynı tutarda şeref aylığı ödenmeli, ayrıca ölümü hâlinde dul eşinin yanı sıra çocukları ile anne ve babasına da aylık bağlanmalıdır.

Unutulmamalıdır ki; gazi vatan sevginin sembolüdür.

Bu duygu ve düşüncelerle; başta Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşları olmak üzere; aziz şehitlerimizi ve ebediyete intikal eden muhterem gazilerimizi rahmet ve minnetle anıyorum.

Dün olduğu gibi bugün de, aziz vatanımızı parçalamaya, bağımsızlığımızı yok etmeye niyeti olanlara karşı yüksek bir milli şuurla mücadele etmiş ve halen hayatta olan bütün gazilerimizin Gaziler Günü’nü kutluyor, sevgi ve saygılarımı sunuyorum.