Milliyetçi Hareket Partisi Genel Başkan Yardımcısı – Yozgat Milletvekili Sayın Sadir DURMAZ’ın yapmış olduğu yazılı basın açıklaması. 18 Haziran 2015
Ana SayfaAna Sayfa  

Kadrolar

Milliyetçi Hareket Partisi Genel Başkan Yardımcısı – Yozgat Milletvekili
Sayın Sadir DURMAZ’ın yapmış olduğu yazılı basın açıklaması.
18 Haziran 2015

ÇİFTÇİLERİMİZ YİNE MAĞDUR EDİLMİŞLERDİR

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, 2015 yılı için 2 numaralı Anadolu kırmızı sert (AKS) ekmeklik buğdayın müdahale alım fiyatını ton başına 862 lira olarak belirlendiğini, açıklamıştır.

Buğdayda ton başına üretim maliyetinin 900 lira olduğu dikkate alındığında açıklanan destekleme alım fiyatının çiftçiyi memnun etmeyeceği ortadadır.

Ekmeklik buğday fiyatı 2015 yılında 2014 yılına göre %2,4 artmış, gübre fiyatı ise, 2015 yılında 2014 yılına göre %5,8 artmıştır. Ekmeklik buğday fiyatı artmış görünmesine rağmen bu artış girdi fiyatlarındaki artışın altında kalmış, çiftçi enflasyona ezdirilmiştir.

Buğday destekleme alım fiyatı her yıl olduğu gibi bu yıl da Çukurova ve Güneydoğu Anadolu’da buğday hasadının büyük ölçüde tamamlanmasından sonra açıklanmış olması, hasat ettiği ürününü satarak bir an önce borçlarını ödemek isteyen bu bölgelerdeki çiftçilerimizin yine tüccarın insafına terk edilmesine sebep olmuştur.

Girdi fiyatlarının yüksekliği nedeniyle uygun tohum, ilaç ve yeterince gübre kullanamayan çiftçinin ürettiği buğdayların kalitesi dikkate alındığında % 90’nın başfiyatı tutturma imkân ve ihtimali yoktur. Bu nedenlerle piyasada gerçekleşecek iyimser fiyatın ton başına 750 lira civarında olacağını söylemek daha gerçekçi olacaktır.

Ayrıca, çiftçimiz tarafından TMO ve tüccarlara teslim edilen ürünlerden yapılan kesintilerde (Stopaj, Borsa tescil ücreti, yükleme-boşaltma vs.) hesaplandığında açıklanan başfiyat yani birinci kalite buğdayın fiyatı %4 aşağıya düşmektedir.

Prim desteği ve diğer destek ödemelerinin üzerindeki bütün yasal kesintiler kaldırılmalıdır.

Maalesef Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nca açıklanan buğday fiyatı üreticiyi tatmin etmekten çok uzaktır. 

Dünyanın en pahalı mazotunu, gübresini ve elektriğini kullanan çiftçimiz ağır girdi maliyetleri altında ezilmektedir. Tarımsal üretimin en temel girdileri olan mazot, gübre ve elektrik enerjisindeki yüksek vergi oranları acilen kaldırılmalıdır.

Buğdayla ilgili sektörel bazda ve üreticimiz için yararlı olacağını düşündüğümüz bazı tedbirlerin alınması gerekmektedir:

• Türk çiftçisinin dünya ile rekabet etmesi için Tarım sektörü en az AB ve ABD çiftçileri kadar desteklenmelidir.

• Girdi fiyatlarını diğer ülkelerle rekabet edebilecek düzeye indirecek destekler verilmelidir.

• Ülkemizde ancak üçte biri karşılanabilen sertifikalı tohumluk ihtiyacının tamamının uygun fiyatlarla temini için gerekli çalışmalar yapılmalı, sertifikalı tohumluk kullanımı yaygınlaştırılmalı ve geliştirilmelidir.

• Stratejik bir öneme haiz buğday üretiminin artırılması için bütün ürünlerde olduğu gibi planlı bir üretime gidilmesi ve özel destekleme programlarının uygulanması zorunludur.

• Bakanlık, TMO aracılığı ile gerekli tedbirleri zamanında almak suretiyle, spekülatif hareketlere karşı çiftçiyi korumalı ve piyasayı regüle etmelidir.

• Bütün bu çalışmaları yaparken tarımsal altyapıya yönelik olarak başta kadastro sorunu olmak üzere sulama sorunu, tarım işletmelerinin ekonomik sosyal yapısının iyileştirilmesi, danışmanlık sisteminin yaygınlaştırılması ve desteklenmesi gibi birçok konuda da temel sorunların çözümü sağlanmalıdır.

2015 yılı için açıklanan müdahale alım fiyatları çiftçimizin beklentilerinin çok altında kalmıştır. Çiftçilerimiz yine mağdur edilmiş, umutları başka hasada kalmıştır.