Milliyetçi Hareket Partisi Genel Başkan Yardımcısı – Yozgat Milletvekili Sayın Sadir DURMAZ’ın yapmış olduğu yazılı basın açıklaması. 9 Temmuz 2015
Ana SayfaAna Sayfa  

Kadrolar

Milliyetçi Hareket Partisi Genel Başkan Yardımcısı – Yozgat Milletvekili
Sayın Sadir DURMAZ’ın yapmış olduğu yazılı basın açıklaması.
9 Temmuz 2015

 

TMO’nun uyguladığı randevu sistemi çökmüştür. Çiftçiye yapılan eziyete derhal son verilmelidir.

AKP iktidarları dönemindeki yanlış uygulamalarla tarım sektörü ihmal edilen çiftçimiz, yoksulluğa mahkûm edilmiştir.

Açıklanan buğday fiyatları çiftçimizin beklentilerini karşılamaktan çok uzaktır. Anadolu’da üretilen buğdayların, girdi fiyatlarının yüksekliği nedeniyle uygun tohum, ilaç ve yeterince gübre kullanamayan çiftçinin ürettiği buğdayların kalitesi dikkate alındığında % 90’nın başfiyatı tutturma imkân ve ihtimali yoktur.

Çiftçimiz tarafından TMO ve tüccarlara teslim edilen ürünlerden yapılan kesintilerde (Stopaj, Borsa tescil ücreti, yükleme-boşaltma vs.) hesaplandığında bunun ortalama % 4 olduğu dikkate alındığında, açıklanan buğday alım fiyatlarıyla piyasada gerçekleşen fiyatların uzaktan yakından bir ilgisi yoktur.

Uygulanan yanlış tarım politikalarının bir sonucu olarak üreticiyi koruması, piyasayı dengelemesi gereken TMO’nun, uygulamalarıyla bu görevini yapmamak üzere dostlar alışverişte görsün politikası yürüttüğü ortaya çıkmıştır.

Bu sistemde TMO’ya randevusuz ürün satmak mümkün değildir. TMO alım merkezlerinde alım işlemlerinin yavaş yürümesi, mevcut mesai sürelerinin yetersiz kalması ve günlük alım miktarlarının düşük olması nedeniyle sistem tıkanmıştır.

Biçerdöverler tarlada çalışırken, kamyonlar ürün yüklü iken, TMO’nun yaklaşık on gün sonrasına randevu vermesi anlaşılır izah edilebilir bir durum değildir. Verilen ileri tarihli randevu günü için biçerdöver ve kamyon ayarlamakta her zaman mümkün değildir. Üzerinde yükle TMO kapısında bekleyen kamyonların üreticiye maliyeti her gün katlanarak artmakta, çiftçinin eline geçen para dikkate alındığında ilan edilen alım fiyatları kağıt üzerinde kalmaktadır.    

Uygulanan hububat alım politikası üreticilerin ürünlerini almaktan uzak, üreticileri piyasaya yönlendiren, çiftçiyi tüccarın insafına bırakan, düşük fiyatla ürünlerini satmak zorunda bırakan bir politikadır.

Üreticilerin mağdur olmaması için TMO alım merkezlerinde hububat alımlarının hızlandırılması ve günlük alım miktarlarının artırılması gerekmektedir.

Üreticilerin daha kısa sürede randevu alıp ürününü teslim edebilmesi için TMO alım merkezlerinin günlük mesai saatlerinin uzatılması ve Pazar günleri de alım yapılması sağlanmalıdır. Ayrıca TMO’nun bayramda çalışıp çalışmayacağı önceden tüm çiftçilerimize duyurulmalıdır.

Bütün tarım politikalarının yanı sıra hububat alım politikası da acilen gözden geçirilmelidir. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, satın almama üzerine kurulu mevcut uygulaması çiftçimize eziyete dönüştürmüştür.