Milliyetçi Hareket Partisi Genel Başkanı Sayın Devlet Bahçeli’nin “Siirt’in Pervari ilçesinde düşen helikopter sonucunda 17 evladımızın şehit olmasıyla” ilgili yazılı basın açıklaması. 10 Kasım 2012
Ana SayfaAna Sayfa  

Genel Başkan

Konuşmaları

Milliyetçi Hareket Partisi Genel Başkanı Sayın Devlet Bahçeli’nin
“Siirt’in Pervari ilçesinde düşen helikopter sonucunda
17 evladımızın şehit olmasıyla” ilgili yazılı basın açıklaması.
10 Kasım 2012

 

Türk milleti 10 Kasım’ın matemini tutarken, Siirt’in Pervari ilçesinden gelen şehit haberleri acıları katlamış ve hepimizi hüzne boğmuştur.

Siirt 3.Komando Tugay Komutanlığı’ndan Pervari ilçesine asker sevkiyatı yapan S-70 Sikorsky tipi helikopter maalesef Köprüçay Köyü kırsalında dağa çarparak düşmüş ve 14’ü Jandarma Özel Harekât mensubu olmak üzere 17 evladımız şehit olmuştur.

Aziz şehitlerimize Cenab-ı Allah’tan sonsuz rahmet diliyorum.

Kederli ailelerine, silah arkadaşlarına ve büyük milletimize sabır ve metanet temenni ediyorum.

Bu facianın ardından yapılan resmi açıklamalar, söz konusu helikopterin inişi esnasında sisten dolayı dağlık alana düştüğüne işaret etmektedir.

Her şeyden önce dikkati çeken en önemli nokta helikopter kazalarında son zamanlarda baş gösteren yoğunluk ve sıklıktır.

Bilhassa S-70 Sikorsky tipi helikopterlerin belirli aralıklarla kaza kırıma uğraması milletimizin canını yakmakta ve askerlerimizin hayatına mal olmaktadır.

Geçtiğimiz 22 Temmuz’da; Jandarma Genel Komutanlığı’na ait S-70 Sikorsky tipi bir helikopterin Hakkâri Dağlıca’nın12 kmkuzeydoğusunda inişe geçtiği sırada düşmesi sonucunda beş askerimiz şehit olmuştur.

11 Ekim tarihinde de, Diyarbakır’ın Lice ilçesi sınırları içinde bulunan geçici bir üs bölgesinden askeri personeli değiştiren yine bir S-70 Sikorsky tipi helikopter, kalktıktan kısa bir süre sonra düşmüş ve 1 evladımız şehit, 7’si de yaralanmıştır.

Bu son kazanın da aynı tip ve marka helikopterle gerçekleşmesi şüphesiz soru işaretlerini artırmakta, kuşkuları tırmandırmaktadır.

Ayrıca olumsuz hava şartlarında görev mahalline gitmek zorunda kalan askerlerimizin can güvenliğini teminat altına alacak imkânların neden oluşturulmadığı hususu üzerinde mutlaka durulmalı ve muhtemel teknik arızalarla ilgili daha önceden yapılan çalışmalar kapsamlı bir şekilde gözden geçirilmelidir.

Daha da önemlisi, sabotaj, saldırı, tedbirsizlik, dikkatsizlik ve ihmal seçenekleri göz ardı edilmemelidir.

Bu itibarla 17 şehidimize yol açan helikopter kazası tüm ayrıntı ve yönleriyle incelenmeli, derinlemesine araştırılmalı ve neticelerinden başta Genelkurmay Başkanlığı ve AKP hükümeti olmak üzere sorumluluk mertebesinde bulunanlar lazım gelen dersleri çıkarmalıdır.

Kim ya da kimlerin bu kazada doğrudan veya dolaylı payı varsa gerekli tüm hukuki yaptırım kararlılıkla ve eksiksiz uygulanmalıdır.

Aynı tip helikopterlerin arkası arkasına kaza kırıma uğraması hükümet ve Genel Kurmay Başkanlığı nezdinde uyarıcı olmalı ve alarm vermelidir.

S-70 Sikorsky helikopterlerin metal yorgunu ve uçuş saatlerini doldurmuş olmaları ve ek olarak helikopter sayısındaki yetersizlikle birlikte mevcut taşıma kapasitelerinin aşılarak kullanılması felaketlere davetiye çıkarmaktadır.

Türk Silahlı Kuvvetleri’nin hava ve kara taşıt araçlarının yenilenmesi ve çağın şartlarına uygun donanıma sahip olması için AKP hükümeti elini çabuk tutmalı ve acilen insiyatif almalıdır.

Bu aynı zamanda vatan görevini yapan kahramanlara vefa ve şükranın bir sonucudur.

Milliyetçi Hareket Partisi helikopter kazalarına son vermek için sorumluluk mevkiinde bulunan herkesin harekete geçmesini beklemekte ve bunu da ahlaken mecburiyet görmektedir.

AKP hükümeti bu konuda birinci derecede sorumluluk altındadır.

Şayet bu kapsamdaki kazaların önüne geçilmesi için gerekli önlemler alınmaz ve tedbirler adım adım uygulanmazsa, bundan sonra ortaya çıkabilecek her kayıp ve acının vebali bu duruma göz yuman ve ağırdan alan herkesin üzerine olacaktır.

Türk milleti böylesi bir vicdansızlığı ve duyarsızlığı elbette affetmeyecek, Milliyetçi Hareket Partisi de bunu unutmayacaktır.