Milliyetçi Hareket Partisi
Ana SayfaAna Sayfa  

LÜTFÜ TÜRKKAN

Kanun Teklif Detayı : 24 Ocak 2012

“Suçlar ve Cezalar”24 Ocak 2012Belge Sahibi :

 

 

TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECİSİ BAŞKANLIĞINA

6102 Sayılı Türk Ticaret Kanununda Değişiklik Yapılması Hakkındaki Kanun Teklifimiz ve gerekçesi ekte sunulmuştur.

Gereğini Saygılarımızla arz ederiz.24.01.2012

 

                                                                          Lütfü TÜRKKAN

                                                                       Kocaeli Milletvekili

 

 

 

 

 

 

 

GENEL GEREKÇE

14 Şubat 2011 tarihinde Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren 6102 sayılı Yeni Türk Ticaret Kanunu ticari yaşamı tamamıyla değiştirmektedir. Genel itibariyle olumlu olan yasanın bazı yerleri uygulamada sorunlar çıkaracak gibidir. Bu nedenle aşağıda yer alan değişikliklerin yapılarak yasa henüz yürürlüğe girmeden sorunlar ve sıkıntılar yaşanmaya başlanmadan düzeltilmeye gidilmelidir.

Son günlerde gündeme gelen çeklerle ilgili hapis cezalarının kaldırılmasında ortaya çıkan genel yaklaşım “ekonomik suça ekonomik ceza” ilkesidir. AB müktesebatı da göz önünde bulundurularak bu doğrultuda düzenlemelere yer verilecek ve hapis cezası ortadan kaldırılacaktır. Oysa buna karşın tam da ekonomi ile ilgili önemli bir kanunumuz olan Yeni Türk Ticaret Kanunu işlenen ekonomik suçlara karşı hürriyeti bağlayıcı cezalar öngörmektedir. Yasadan bu cezalar ayıklanmalı yerine idari para cezaları getirilmelidir. Yani “Suçlar ve Cezalar” başlıklı 562. Madde yeniden düzenlenme gereksinimi hissedilmektedir.

 

 

 

 

 

 

 

MADDE GEREKÇELERİ

Madde 1 - Kanunun çeşitli maddelerindeki cezalandırmalar,  genel gerekçede belirtildiği üzere günümüz cezalandırmaya yönelik çağdaş yaklaşımlarına uyarlık göstermediğinden ekonomik suça ekonomik ceza ilkesinden hareketle cezaların yukarıdaki şekle dönüştürülmesi toplumumuzun ekonomik ve iş yaşamının daha düzgün hale gelmesini sağlayacaktır.

Madde 2 - Şirketlerin gereksinimi olan kaynakları her zaman banka ve finans kuruluşlarından temin etmek olanaklı olmayabilir. Bu durumda özellikle aile şirketlerinde veya tek kişilik şirketlerde şirketin ortakları tarafından şirkete kaynak aktarılması olağan karşılanmalıdır.

Madde 3 - Şirketlerin antetli kağıtlarında dahi fazladan gereksiz bilgilere yer verilmesi kırtasiyeciliği artırmaktan ve ekonomiyi tıkamaktan başka bir işe yaramaz. O nedenle bu tür bilgilere şirketlerin internet sitelerinde yer vermeleri yerinde olacaktır.

Madde 4 – Yürürlük maddesidir.

Madde 5 – Yürütme maddesidir.

 

 

 

 

 

 

6102 SAYILI TÜRK TİCARET KANUNUNDA

DEĞİŞİKLİK YAPILMASI HAKKINDAKİ KANUN TEKLİFİ

1- 6102 sayılı Türk Ticaret Kanunun 562. Maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

Bu Kanunun;

a) 64 üncü maddesinin birinci fıkrasındaki defter tutma yükümünü yerine getirmeyenler,

b) 64 üncü maddesinin ikinci fıkrası uyarınca belgelerin kopyasını sağlamayanlar,

c)  64 üncü maddesinin üçüncü fıkrası uyarınca gerekli onayları yaptırmayanlar,

d) 65 inci maddesine uygun olarak defterlerini tutmayanlar,

e) 66 ncı maddesine aykırı hileli envanter çıkaranlar,

f) 86 ncı maddesine göre belgeleri ibraz etmeyenler, asgari ücretin brüt iki katı kadar idari para cezası ile cezalandırılırlar

(2) Bu Kanunun 88 inci maddesine aykırı hareket edenler asgari ücretin brüt beş katı kadar idari para cezası ile cezalandırılırlar

(3) Bu Kanunun 199 uncu maddesinin birinci ve dördüncü fıkralarına aykırı hareket edenler asgari ücretin brüt on katı kadar idari para cezası ile cezalandırılırlar

(4) Bu Kanun hükümlerine göre tutulmakla veya muhafaza edilmekle yükümlü olunan defter, kayıt ve belgeler ile bunlara ilişkin bilgileri, denetime tabi tutulan gerçek veya tüzel kişiye ait olup olmadığına bakılmaksızın, 210 uncu maddenin birinci fıkrasına göre denetime yetkili olanlarca istenmesine rağmen vermeyenler veya eksik verenler ya da bu denetim elemanlarının görevlerini yapmalarını engelleyenler, fiilleri daha ağır cezayı gerektiren başka bir suç oluşturmadığı takdirde asgari ücretin brüt on katı kadar idari para cezası ile cezalandırılırlar.

 

(5) Bu Kanunun;

a) 349 uncu maddesine aykırı beyanda bulunan kurucular,

b) 351 inci maddesine aykırı rapor veren kurum denetçisi,

c) 358 inci maddesine aykırı olarak şirkete borçlananlar,

d) 395 inci maddesine aykırı olarak şirkete borçlananlar, asgari ücretin brüt beş katı kadar idari para cezası ile cezalandırılırlar

(6) Bu Kanunun 524 üncü maddesindeki ilanı yaptırmayanlar asgari ücretin brüt iki katı kadar idari para cezası ile cezalandırılırlar 

(7) Bu Kanunun 527 nci maddesine aykırı hareket edenler, Türk Ceza Kanununun 239 uncu maddesi hükümlerine göre cezalandırılırlar.

(8) Bu Kanunun 549 uncu maddesine aykırı hareket edenler, bir yıldan üç yıla kadar hapis cezasıyla cezalandırılırlar.

(9) Bu Kanunun 550 nci maddesine aykırı hareket edenler üç aydan iki yıla kadar hapis veya adli para cezasıyla cezalandırılırlar.

(10) Bu Kanunun 551 inci maddesine aykırı hareket edenler üç aydan iki yıla kadar hapis cezasıyla cezalandırılırlar.

(11) Bu Kanunun 552 nci maddesine aykırı hareket edenler altı aya kadar hapis cezasıyla cezalandırılırlar.

(12) Bu Kanunun 1524 üncü maddesinde öngörülen internet sitesini bu Kanunun yürürlüğe girmesinden itibaren üç ay içinde oluşturmayan veya internet sitesi mevcut ise aynı süre içinde internet sitesinin bir bölümünü bilgi toplumu hizmetlerine özgülemeyen anonim şirket yönetim kurulu üyeleri, limited şirket müdürleri ve sermayesi paylara bölünmüş komandit şirkette yönetici olan komandite ortaklar asgari ücretin brüt beş katı kadar idari para cezası ve aynı madde uyarınca internet sitesine konulması gereken içeriği usulüne uygun bir şekilde koymayan bu bentte sayılan failler asgari ücretin brüt iki katı kadar idari para cezası ile cezalandırılırlar.

(13) Birinci ilâ onbirinci fıkra kapsamındaki fiiller daha ağır cezayı gerektiren başka bir suç oluşturmadığı takdirde, birinci ilâ onbirinci fıkra hükümlerine göre cezalandırılırlar.

2 – Şirketlerin gereksinimi olan para, menkul kıymet ve diğer varlıkların borç mahiyetinde ortaklarca karşılanmasına herhangi bir müeyyide uygulanmaz.

3– 6102 sayılı kanunun 39.maddesinin (2) fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“Tescil edilen ticaret unvanı, ticari işletmenin görülebilecek bir yerine okunaklı bir şekilde yazılır. Ayrıca, tacirin işletmesiyle ilgili olarak kullandığı her türlü kâğıt ve belgede, tacirin sicil numarası, ticaret unvanı, internet sitesinin adresi gösterilir. Anonim, limitet ve sermayesi paylara bölünmüş komandit şirketlerde, sırasıyla yönetim kurulu başkan ve üyelerinin; müdürlerin ve yöneticilerin adları ile soyadları şirketin sermayesi ve ödenmiş sermayesi ile birlikte şirketin internet sitesinde yayımlanır.

4 – Bu kanun yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

5 – Bu kanun hükümlerinin Bakanlar Kurulu yürütür.

LÜTFÜ TÜRKKAN Tarafından Sunulan Kanun Tasarıları

YEŞİL PASAPORT

“Her alanda büyük bir ivme kazanan küreselleşme olgusu ticaret alanında da tüm dünyayı etkisi altına alarak, dünyayı tek pazar haline getirmiştir".

03 Temmuz 2012Detay İçin Tıklayınız
NAKDİ TAZMİNAT VE AYLIK BAĞLANMASI

NAKDİ TAZMİNAT VE AYLIK BAĞLANMASI

06 Haziran 2012Detay İçin Tıklayınız
SMMM HAKKINDA

SMMM KANUNU

22 Mayıs 2012Detay İçin Tıklayınız
Ülkesinin yüksek bağımsızlığını korumasını bilen Türk Milleti, dilini de yabancı dillerin boyunduruğundan kurtarmalıdır

Ülkesinin yüksek bağımsızlığını korumasını bilen Türk Milleti, dilini de yabancı dillerin boyunduruğundan kurtarmalıdır 

27 Nisan 2012Detay İçin Tıklayınız
2108 SAYILI MUHTAR ÖDENEK VE SOSYAL GÜVENLİK KANUNUNDA DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA İLİŞKİN KANUN TEKLİFİ

2108 SAYILI MUHTAR ÖDENEK VE SOSYAL GÜVENLİK KANUNUNDA DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA İLİŞKİN KANUN TEKLİFİ

25 Ocak 2012Detay İçin Tıklayınız
“Suçlar ve Cezalar”

“Suçlar ve Cezalar” başlıklı 562. Madde yeniden düzenlenme gereksinimi hissedilmektedir.

24 Ocak 2012Detay İçin Tıklayınız