ADNAN ŞEFİK ÇİRKİN

Kanun Teklif Detayı : 16 Kasım 2011

Şehit ve gazilerin durumunun belirlenmesi hakkında16 Kasım 2011Belge Sahibi :
 
Milletvekili

 TERÖRLE MÜCADELE KANUNUNDA DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR KANUN TEKLİFİ

 Madde 1- 12/04/1991 Tarihli 3713 sayılı Terörle Mücadele Kanununa aşağıdaki madde eklenmiştir:

 

“Şehit: Türk Silahlı Kuvvetleri ile Türk Polis Teşkilatı mensuplarından; Devletin ülkesi ve milletin bölünmez bütünlüğünü, halkın huzur ve asayişini, trafik güvenliğini hedef alan her türlü illegal örgüt, oluşum, suç ve suçluyla yurt içinde ya da yurtdışında mücadele ederken, görevi başında ya da görevde olmasa da göreviyle ilgili olarak her ne şekilde olursa olsun görevin sebep ve tesiriyle olan olaylardan dolayı ölen ya da öldürülenleri ifade eder.

 

Malul Gazi/Gazi: Türk Silahlı Kuvvetleri ile Türk Polis Teşkilatı mensuplarından; Devletin ülkesi ve milletin bölünmez bütünlüğünü, halkın huzur ve asayişini, trafik güvenliğini hedef alan her türlü illegal örgüt, oluşum, suç ve suçluyla yurt içinde ya da yurtdışında mücadele ederken, görevi başında ya da görevde olmasa da göreviyle ilgili olarak her ne şekilde olursa olsun görevin sebep ve tesiriyle olan olaylardan dolayı yaralanarak ya da hastalanarak sakat kalanları ifade eder.”

 

Madde 2- Yukarıdaki maddede belirtilen unvanlar bu Kanunun yürürlüğe girdiği tarihten geriye dönük olarak da kullanılır.

 

Madde 3- - Bu Kanun yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

 

Madde 4- Bu Kanun hükümlerini Bakanlar Kurulu yürütür.

 

GEREKÇE

 

            Anayasamızın 10.maddesi 12/9/2010-5982/1.madde sayılı Ek fıkrası, “Çocuklar, yaşlılar, özürlüler, harp ve vazife şehitlerinin dul ve yetimleri ile gaziler için alınacak tedbirler eşitlik ilkesine aykırı olarak yorumlanamaz” şeklinde düzenlenmiştir.

            Yine Anayasamızın 61. Maddesi, “Devlet, harp ve vazife şehitlerinin dul ve yetimleriyle, malul ve gazileri korur ve toplumda kendilerine yaraşır bir hayat seviyesi sağlar” hükmünü içermektedir.

            Ülkemizde İstiklal Savaşı, Kore Savaşı, Kıbrıs Barış Harekatı ve son olarak da terörle mücadele nedeniyle hayatını kaybetmiş ve yara almış şehit ve gazilerimiz bulunmaktadır.

Yüce milletimizin kalbinde ve toplumsal hafızasında müstesna bir yeri bulunan şehitlerimizin haklı onurunun yaşatılması ve kahraman şehitlerimizin ailelerinin toplum içerisinde kendilerine yaraşır bir hayat seviyesine sahip olmaları amacıyla muhtelif yasal ve idari düzenlemeler ile çeşitli haklar sağlanmıştır. Ancak yapılan bu düzenlemeler, değişen ekonomik şartlar nedeniyle zaman içinde yetersiz kalmıştır.

Bununla birlikte asıl önemlisi, Kanunlarımızda net bir şekilde tanımlanmış “şehit” tanımı bulunmadığından, vazife başında vefat eden bir çok er, erbaş, subay ve Emniyet Teşkilatı mensubu, “vazife malülü” ünvanı almış, aileleri kamu görevi sırasında vefat eden evlatları, eşleri için “şehitlik” gururunu taşıyamamıştır.

            Ülkemizin, milletimizin bölünmez bütünlüğü, bağımsızlığı ve bekası uğruna, başta PKK olmak üzere bölücü örgütlerle mücadelede binlerce asker, polisimiz şehit ve vazife malülü olmuştur. Aileler, en değerli varlıklarını vatan uğruna şehit vermiş, buna rağmen  “vatan sağolsun” demekten vazgeçmemişlerdir.

            Kahraman şehitlerimizin ebedi ruhlarını huzura kavuşturmak ve Vatanını, evladından, vücudundan, sağlığından daha önde tutan bu fedakar insanlarımıza, hak ettikleri saygıyı göstermek, onurlandırmak, sosyal güvencelerini sağlamak, hak ettikleri saygın yaşam standartlarını sağlamak, Devlet olarak hem borcumuz, hem de görevimizdir. 

            Uygulamaya bakıldığında, şehit ailelerinin ve vazife malüllerinin aldıkları maaş ve tazminatlarının yeterli olmadığı, mevzuattaki dağınıklığın, bürokrasideki hantallığın, kanunların net kriterler içermemesinin yarattığı sıkıntıları, yine bu kahramanlarımızın ailelerinin üstlendiği görülmektedir.

            Özellikle şehit haberlerinin ardı arkasının kesilmediği, bu yanlış terör politikasıyla da kesilmeyeceği temenni etmememize rağmen ortadadır.

            Bu gerekçelerle, kahraman şehitlerimizin ailelerinin acılarını bir nebze hafifletmek, onların eriştiği bu yüksek mertebeyi çıkarılacak bir kanunla da resmileştirerek, şehit ve gazi tanımının yapılması amacıyla bu kanun teklifi hazırlanmıştır.

ADNAN ŞEFİK ÇİRKİN Tarafından Sunulan Kanun Teklifleri

Sığınmacılar nedeniyle kampların kurulduğu illerde kira fiyatlarının artması nedeniyle kamu personeline kira yardımı yapılması hakkında

Suriye'den gelen sığınmacılara kampların kurulduğu illerde kira fiyatlarının artması nedeniyle kamu personeline kira yardımı yapılması hakkında

18 Ekim 2012Detay İçin Tıklayınız
Er ve Erbaşlara verilen harçlıkların arttırılması

Zorunlu askerlik hizmetlerini gerçekleştiren er ve erbaşlara verilen harçlıkların arttırılması amaçlanmıştır

28 Haziran 2012Detay İçin Tıklayınız
Kurtuluş Mücadelesinde ilk kurşunun atıldığı Hatay Dörtyol ilçesine madalya verilmesi

Kurtuluş Mücadelesinde ilk kurşunun atıldığı Dörtyol'un İstiklal Madalyası ile ödüllendirilmesi amaçlanmıştır

19 Haziran 2012Detay İçin Tıklayınız
Çiftçilerin kullandığı mazottan ÖTV alınmaması hedeflenmiştir

Çiftçinin üzerindeki üretim maliyetinin düşürülmesi amacıyla mazottan alınan  ÖTV’nin kaldırılması hedeflenmektedir.

17 Nisan 2012Detay İçin Tıklayınız
Üstün yetenekli çocuklara özel eğitim verilmesi hakkında

Üstün yetenekli çocukların belirlenmesi ve özel eğitim alabilmesi amaçlanmıştır

07 Mart 2012Detay İçin Tıklayınız
4-C'lilerden alınan Damga Vergisinin kaldırılması

4-C'lilerden her yıl alınan Damga Vergisi'nin alınmamasına ilişkin.

21 Şubat 2012Son Durum : KANUNLAŞTIDetay İçin Tıklayınız
Emniyet Personelinin maaşlarının düzenlenmesine dair düzenleme

Aynı Teşkilata mensup, aynı rütbede ve eşdeğer görev yürüten personel hakkında farklı mali ve özlük haklarının düzenlenmesi Anayasanın “Eşitlik” ilkesi ile bağdaşmamaktadır. Madde bahsi geçen personel arasındaki eşitsizliği kaldırmayı amaçl19 Aralık 2011Detay İçin Tıklayınız

Şehit ve gaziler ile ailelerine yapılan yardımların iyileştirilmesi

Anayasamızın 61. Maddesi ve 12 Eylül 2010 tarihinde halk oylamasında kabul edilen 10. maddesindeki pozitif ayrımcılık hükümleri doğrultusunda, şehit ve gazilere yönelik yönetmelik ve genelgelerle yapılmış ve dağınık durumda olan mevzuat16 Kasım 2011Detay İçin Tıklayınız

Şehit ve gazilerin durumunun belirlenmesi hakkında

Şehit ve gazi tanımlarının hukuki olarak belirlenmesine ilişkin düzenlemeyi içermektedir

16 Kasım 2011Detay İçin Tıklayınız
Terörle Mücadele şehit ve gazileri ile yakınlarına yapılacak hakların düzenlenmesi

Terörle Mücadele şehit ve gazileri ile yakınlarına yapılacak hakların düzenlenmesi

16 Kasım 2011Detay İçin Tıklayınız
Şehit ailelerinin psikolojik durumu

Şehit ailelerinin psikolojik durumu ve rehabilitasyon imkanları

26 Ekim 2011Detay İçin Tıklayınız
Emeklilere 1 maaş ikramiye verilmesi hakkında kanun teklifi

Emeklilerin ekonomik durumunun düzeltilmesi amacıyla 1 ek maaş verilmesi amaçlanmıştır

12 Temmuz 2011Detay İçin Tıklayınız