ADNAN ŞEFİK ÇİRKİN

Kanun Teklif Detayı : 16 Kasım 2011

Terörle Mücadele şehit ve gazileri ile yakınlarına yapılacak hakların düzenlenmesi16 Kasım 2011Belge Sahibi :
 
Milletvekili

TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞINA

 

 

 

 

 

 

            12/4/1991 tarih ve 3713 Sayılı Terörle Mücadele Kanununda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Teklifim ve gerekçesi ilişiktedir.

 

            Saygılarımla arz ederim. 16.11.2011

 

 

 

 

 

                                                                                              Adnan Şefik ÇİRKİN

                                                                                                 Hatay Milletvekili

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

GEREKÇE

 

 

 

 

            Anayasamızın 10.maddesi 12/9/2010-5982/1.madde sayılı Ek fıkrası, “Çocuklar, yaşlılar, özürlüler, harp ve vazife şehitlerinin dul ve yetimleri ile gaziler için alınacak tedbirler eşitlik ilkesine aykırı olarak yorumlanamaz” şeklinde düzenlenmiştir.

            Yine Anayasamızın 61. Maddesi, “Devlet, harp ve vazife şehitlerinin dul ve yetimleriyle, malul ve gazileri korur ve toplumda kendilerine yaraşır bir hayat seviyesi sağlar” hükmünü içermektedir.

            Ülkemizde İstiklal Savaşı, Kore Savaşı, Kıbrıs Barış Harekatı ve son olarak da terörle mücadele nedeniyle hayatını kaybetmiş ve yara almış şehit ve gazilerimiz bulunmaktadır.

Yüce milletimizin kalbinde ve toplumsal hafızasında müstesna bir yeri bulunan şehitlerimizin haklı onurunun yaşatılması ve kahraman şehitlerimizin ailelerinin toplum içerisinde kendilerine yaraşır bir hayat seviyesine sahip olmaları amacıyla muhtelif yasal ve idari düzenlemeler ile çeşitli haklar sağlanmıştır. Ancak yapılan bu düzenlemeler, değişen ekonomik şartlar nedeniyle zaman içinde yetersiz kalmıştır.

Öte yandan Kanunlarımızda net bir şekilde tanımlanmış “şehit” tanımı bulunmadığından, vazife başında vefat eden bir çok er, erbaş, subay ve Emniyet Teşkilatı mensubu, “vazife malülü” ünvanı almış, aileleri kamu görevi sırasında vefat eden evlatları, eşleri için “şehitlik” gururunu taşıyamamıştır.

            Ülkemizin, milletimizin bölünmez bütünlüğü, bağımsızlığı ve bekası uğruna, başta PKK olmak üzere bölücü örgütlerle mücadelede binlerce asker, polisimiz şehit ve vazife malülü olmuştur. Aileler, en değerli varlıklarını vatan uğruna şehit vermiş, buna rağmen  “vatan sağolsun” demekten vazgeçmemişlerdir.

            Kahraman şehitlerimizin ebedi ruhlarını huzura kavuşturmak ve Vatanını, evladından, vücudundan, sağlığından daha önde tutan bu fedakar insanlarımıza, hak ettikleri saygıyı göstermek, onurlandırmak, sosyal güvencelerini sağlamak, hak ettikleri saygın yaşam standartlarını sağlamak, Devlet olarak hem borcumuz, hem de görevimizdir. 

            Uygulamaya bakıldığında, şehit ailelerinin ve vazife malüllerinin aldıkları maaş ve tazminatlarının yeterli olmadığı, mevzuattaki dağınıklığın, bürokrasideki hantallığın, kanunların net kriterler içermemesinin yarattığı sıkıntıları, yine bu kahramanlarımızın ailelerinin üstlendiği görülmektedir.

            Özellikle şehit haberlerinin ardı arkasının kesilmediği, bu yanlış terör politikasıyla da kesilmeyeceği temenni etmememize rağmen ortadadır.

            Bu gerekçelerle, kahraman şehitlerimizin ailelerinin acılarını bir nebze hafifletmek, onlara ekonomik ve sosyal yönden kaliteli bir gelecek hazırlamak amacıyla bu kanun telifi hazırlanmıştır.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

TERÖRLE MÜCADELE KANUNUNDA DEĞİŞİKLİK YAPILMASI HAKKINDA KANUN TEKLİFİ

 

 

 

 

 

 

Madde 1- 3713 Sayılı Terörle Mücadele Kanununun Ek 1. maddesinin A bendinin (a) paragrafı aşağıdaki şekilde değiştirilmiş, (c) ve (d) paragrafları eklenmiştir:

            “a- Şehit olan veya çalışamayacak derecede malul olan er-erbaş, geçici köy korucuları ve gönüllü köy korucularının varsa eşlerinin, yoksa çocuklarından birisinin ve şehit olan veya malul olup kurumlarından ilişiğini kesen kamu görevlilerinin eş ve çocuklarından biri ile kardeşlerinin birine, bekar ise kardeşlerinin ikisine ve

c- Şehit eşinin ya da malulun kendisinin istihdam edilmesi durumunda emeklilik süresini tamamlayarak ya da tamamlamadan işten çocuğu lehine feragat ederek ayrılması durumunda iş hakkı kaybolmaz ve çocuklarından birisi istihdam edilir.

            d- Emekli olduktan sonra görevin sebep ve tesiriyle öldürülen kamu personelinin çocukları da (a) bendindeki gibi istihdam edilir.”

 

Madde 2- 3713 Sayılı Terörle Mücadele Kanununun 21. maddesinin  birinci bendi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir:

            “Madde 21- Kamu görevlilerinden yurtiçinde ve yurtdışında görevlerini ifa ederlerken veya sıfatları kalkmış olsa bile bu görevlerini yapmalarından dolayı terör eylemlerine muhatap olarak yararlanan, sakatlanan, ölen veya öldürülenler hakkında ve terör operasyonlarına gidiş ve dönüşlerde meydana gelen trafik kazalarında ve görevin sebep ve tesiriyle oluşan kazalarda ölen veya sakatlananlara 2330 sayılı Nakdi Tazminat ve Aylık Bağlanması Hakkında Kanun hükümleri uygulanır. Ayrıca,”

 

Madde 3- 3713 Sayılı Terörle Mücadele Kanununun 21. maddesinin (b) bendi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir;

            “Yurtiçinde ve yurtdışında kamu konutlarından yararlanmakta iken malul olanların kendileri, ölenlerin aylığa müstehak dul ve yetimleri, Kamu Konutları Kanununda gösterilen özel tahsisli konutlarda oturanlar hariç olmak üzere, bir yıl süreyle kamu konutlarından yararlanmaya devam ederler. Bu süre sonunda kamu konutlarından çıkacaklar ile kamu konutlarından yararlanmayanlar ve özel tahsisli konutlarda oturanların istekleri halinde ikametgah olarak kullanacakları yurtiçindeki taşınmazın kira bedeli 20 yıl süre ile Devletçe karşılanır. Ayrıca talep etmeleri durumunda bu bedel, kendilerine ev edindirme yardımı olarak topluca ödenebilir. 

Yurtdışındaki özel tahsisli konutlarda oturanların yurtdışı kira bedelleri de istekleri halinde bir yıl süre ile Devletçe karşılanır. ”

 

Madde 4- 3713 sayılı Terörle Mücadele Kanununun 21. maddesinin (d) bendi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir;

            “Malul olanlar, malul olanların ve ölenlerin dul kalan eşleri, yaş sınırı olmaksızın ve Sosyal Güvenlik Kurumu’ndan aylık alıp almamasına bakılmaksızın kız ve erkek çocukları ile anne ve babaları, yurtiçinde Devlet Demiryollarında, Denizyolları şehir hatlarında ve belediye toplu taşım araçları işinde kullanılan araçlarda ücretsiz seyahat ederler. Havayolu ulaşımında yüzde 50 indirimli seyahat ederler ve VIP salonlarını kullanırlar.

 

Madde 5- 3713 sayılı Terörle Mücadele Kanununa aşağıdaki madde eklenmiştir:

            “ 3713 Sayılı Terörle Mücadele Kanunu kapsamında ölen ve vazife malulü olan kamu personelinden, malul olanların kendilerine, ölümleri durumunda eşlerine, anne ve babalarına, elektrik, su, doğalgaz, telefon ücretleri yüzde 50’den aşağı olmamak üzere indirimli uygulanır.”

 

Madde 6- 3713 sayılı Terörle Mücadele Kanununa aşağıdaki madde eklenmiştir:

 

            “Türk Silahlı Kuvvetleri ve Emniyet Teşkilatı personelinden vazife malulü gazi olanların kendileri, şehit olanların eşleri Sosyal Güvenlik Kurumunca verilmiş olan tanıtım belgelerini ibraz etmek kaydıyla motorlu araç alımlarında bir defaya mahsus Özel Tüketim Vergisi’nden muaf tutulur.”

 

Madde 7- 3713 sayılı Terörle Mücadele Kanununa aşağıdaki madde eklenmiştir:

 

            “Kamu görevlilerinden yurtiçinde ve yurtdışında görevlerini ifa ederlerken veya sıfatları kalkmış olsa bile bu görevlerini yapmalarından dolayı 3713 sayılı Terörle Mücadele Kanunu veya 2330 sayılı Nakdi Tazminat Kanunu kapsamında aylık bağlananlar ve çocukları, bahse konu Kanunlar kapsamındaki tanıtım kartlarını ya da belgelerini ibraz ederek, Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi’nce yapılan sınavda en başarılının yüzde 50 puanını almak kaydıyla, başkaca bir şart aranmaksızın, ücret ödemeksizin, Devlet üniversitelerinin ve özel üniversitelerin fakültelerinin kontenjanının yüzde 3’ü oranında faydalanırlar. İlk ve orta öğretim düzeyinde de özel okullarda ücretsiz olarak aynı kontenjan oranında okutulurlar. Ayrıca, KPSS sınavında aldıkları puan yüzde 10 oranında ekleme yapılarak hesaplanır.” 

 

Madde 8 - Yukarıdaki maddede belirtilen yardımlar bu Kanunun yürürlüğe girdiği tarihten geriye dönük olarak şehit ailelerine de yapılır.Ancak geçmişe yönelik bir fark ödemesi yapılmaz.

 

Madde 9- Bu Kanun yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

 

Madde 10- Bu Kanun hükümlerini Bakanlar Kurulu yürütür.

 

 

 

 

 

ADNAN ŞEFİK ÇİRKİN Tarafından Sunulan Kanun Teklifleri

Sığınmacılar nedeniyle kampların kurulduğu illerde kira fiyatlarının artması nedeniyle kamu personeline kira yardımı yapılması hakkında

Suriye'den gelen sığınmacılara kampların kurulduğu illerde kira fiyatlarının artması nedeniyle kamu personeline kira yardımı yapılması hakkında

18 Ekim 2012Detay İçin Tıklayınız
Er ve Erbaşlara verilen harçlıkların arttırılması

Zorunlu askerlik hizmetlerini gerçekleştiren er ve erbaşlara verilen harçlıkların arttırılması amaçlanmıştır

28 Haziran 2012Detay İçin Tıklayınız
Kurtuluş Mücadelesinde ilk kurşunun atıldığı Hatay Dörtyol ilçesine madalya verilmesi

Kurtuluş Mücadelesinde ilk kurşunun atıldığı Dörtyol'un İstiklal Madalyası ile ödüllendirilmesi amaçlanmıştır

19 Haziran 2012Detay İçin Tıklayınız
Çiftçilerin kullandığı mazottan ÖTV alınmaması hedeflenmiştir

Çiftçinin üzerindeki üretim maliyetinin düşürülmesi amacıyla mazottan alınan  ÖTV’nin kaldırılması hedeflenmektedir.

17 Nisan 2012Detay İçin Tıklayınız
Üstün yetenekli çocuklara özel eğitim verilmesi hakkında

Üstün yetenekli çocukların belirlenmesi ve özel eğitim alabilmesi amaçlanmıştır

07 Mart 2012Detay İçin Tıklayınız
4-C'lilerden alınan Damga Vergisinin kaldırılması

4-C'lilerden her yıl alınan Damga Vergisi'nin alınmamasına ilişkin.

21 Şubat 2012Son Durum : KANUNLAŞTIDetay İçin Tıklayınız
Emniyet Personelinin maaşlarının düzenlenmesine dair düzenleme

Aynı Teşkilata mensup, aynı rütbede ve eşdeğer görev yürüten personel hakkında farklı mali ve özlük haklarının düzenlenmesi Anayasanın “Eşitlik” ilkesi ile bağdaşmamaktadır. Madde bahsi geçen personel arasındaki eşitsizliği kaldırmayı amaçl19 Aralık 2011Detay İçin Tıklayınız

Şehit ve gaziler ile ailelerine yapılan yardımların iyileştirilmesi

Anayasamızın 61. Maddesi ve 12 Eylül 2010 tarihinde halk oylamasında kabul edilen 10. maddesindeki pozitif ayrımcılık hükümleri doğrultusunda, şehit ve gazilere yönelik yönetmelik ve genelgelerle yapılmış ve dağınık durumda olan mevzuat16 Kasım 2011Detay İçin Tıklayınız

Şehit ve gazilerin durumunun belirlenmesi hakkında

Şehit ve gazi tanımlarının hukuki olarak belirlenmesine ilişkin düzenlemeyi içermektedir

16 Kasım 2011Detay İçin Tıklayınız
Terörle Mücadele şehit ve gazileri ile yakınlarına yapılacak hakların düzenlenmesi

Terörle Mücadele şehit ve gazileri ile yakınlarına yapılacak hakların düzenlenmesi

16 Kasım 2011Detay İçin Tıklayınız
Şehit ailelerinin psikolojik durumu

Şehit ailelerinin psikolojik durumu ve rehabilitasyon imkanları

26 Ekim 2011Detay İçin Tıklayınız
Emeklilere 1 maaş ikramiye verilmesi hakkında kanun teklifi

Emeklilerin ekonomik durumunun düzeltilmesi amacıyla 1 ek maaş verilmesi amaçlanmıştır

12 Temmuz 2011Detay İçin Tıklayınız