SÜLEYMAN NEVZAT KORKMAZ

Meclis Konuşması : 16 Şubat 2012

Devlet İstihbarat Hizmetleri ve Milli İstihbarat Teşkilatı Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi16 Şubat 2012Belge Sahibi :
 
SÜLEYMAN NEVZAT KORKMAZISPARTA Milletvekili
Detay İçin Tıklayın

Sayın Başkan, değerli milletvekilleri; yüce Meclisi saygıyla selamlıyorum.

Değerli milletvekilleri, ceza hukukunun evrensel ilkeleridir: Bir insanın suçu ispatlanıncaya kadar suçsuzluğu asıldır ve herkesin yapılan isnatlara karşı kendisini savunma hakkı vardır.

Peki, bu haklarınızı nerede ileri süreceksiniz? Elbette, millet adına karar veren mahkemelerde.

Millet adına karar verme ayrıcalığı değerli arkadaşlar, Anayasa’mıza göre Meclise ve mahkemelere verilmiş; yürütmeye, yani Başbakan ve bakanlara değil. Bu makamlar, görevlerini Anayasa’ya ve mevcut kanunlara göre yerine getirmek zorundadır. Siz ne yapıyorsunuz? Millet adına karar veren mahkemelerden bu yetkiyi alıyor, yürütmenin iznine bağlıyorsunuz.

2002’de iktidara gelirken vatandaşlar arasında ayrıcalıklı sınıf yaratan tüm korumaların, himayelerin kaldırılacağını Acil Eylem Planı’nda vaat eden sizsiniz. Nereden nereye değil mi? kastettiğiniz ileri demokrasi anlayışınız herhâlde bu olsa gerek. Bu ayrıcalığı, bir süre önce hapse atılan, örneğin, askerler, polisler için istemediniz. Kimisi öz, kimisi üvey evlat mı bu insanların? Yahut bu kurumları “sizden” ya da “sizden olmayan” diye tasnif mi ettiniz? Bu anaç tavrınızı, Adalet ve Kalkınma Partisi olarak, diğerleri için neden ortaya koymadınız? Acaba, Hükûmetinizin yahut Sayın Başbakanın sinir uçlarına basılması olmasın bu gayretinizin açıklaması yahut bu karanlık işlerin ucunun Başbakana kadar gidebileceği korkusu?

Çok ciddi iddialar var. Bunun ortaya çıkarılması lazım. Sayın Bekir Bozdağ’ın dediği gibi “Canım, bunlar istihbarat elemanı. Örgüte sızabilmek için suç işleyip onlardan görünmesi lazım ama bunlar, asker, polis öldürmemiş ya da terör eylemine karışmamış.” diye geçiştiremezsiniz. Kaldı ki “Yapmazlar, yapmadılar.” dedikleri eylemleri hakikaten yapıp yapmadıkları ancak soruşturma ve yargılama ile anlaşılabilir. Bunları yapmadan inkâr etmeniz, araştırmadan, incelemeden âdeta kefil olmanız ilginç, hatta vahim. O zaman şu soruyu sorma hakkımız var: Sen bunları nereden biliyorsun? Bu işlerin neresindesin Sayın Bozdağ? “İstihbarat uzmanlık gerektirir. Millî İstihbarat Teşkilatı istihbarat yapıyor. Onlara özel statü getiriyoruz.” diyorsunuz. Emniyet de istihbarat yapıyor. Silahlı kuvvetlerin de istihbaratı var. Mali suçları araştıran MASAK var. Onlar için de böyle bir himaye düşünüyor musunuz? Yarın, onlar için de yargı yolunu kapatacak mısınız? Hangi demokratik hukuk devletinde “Ama bunlar yurtsever insanlar.” denilip hesap sorulamaz hâle getirilmiş? Askerimiz, polisimiz vatansever değil mi? Böyle bir tespitiniz mi var? Nasıl bir mantık yürütmedir bu?

2010’daki anayasa değişikliğini halka anlatırken “Uyarı ve kınama cezalarını bile yargı denetimine açıyoruz. Hak arama hürriyetini genişletiyoruz.” diye propaganda yapıp halktan kabul oyu istiyordunuz. “İdare hesap verebilir, şeffaf olmalı.” diyordunuz meydanlarda. Peki, ne oldu da yargıyı sınırlandırma arayışı içine girdiniz? Çünkü alevler çatıyı sardı, Başbakana doğru gidiyor ve telaş içerisinde bu gidişatı engellemeye çalışıyorsunuz. Aslında bunu yaparken adaletin tecellisini engelliyorsunuz. Yani kıymetli arkadaşlar, bir başka suçu işliyorsunuz. Bir gün gelir hesap döner yani bunların hesabının sorulmayacağını falan mı sanıyorsunuz? Millet endişeli, kaygılı. MİT alelade bir kuruluş değil, devletin güvenliği açısından hayati önemi haiz. İnsanımız bu kuruma inanmak, güvenmek istiyor, gece yatarken rahat uyumak istiyor, geleceğinden emin olmak istiyor. Hep diyorduk düne kadar, tuz vardı et kokarsa, şimdi tuz da kokmuş. Tüm iddiaların açıklığa kavuşturulması lazım, aksi takdirde millet nezdinde MİT de, ona talimat verenler de hepsi şaibeli olacaklar, terör örgütüne yardım, yataklık eylemlerine destek olma hususunda hepsi töhmet altında kalacak.

Değerli milletvekilleri, devletin en önemli görevlerinden biri olan güvenlik ve asayişin vazgeçilmez unsurudur istihbarat. Olaylar olmadan haber alabilmek, öncesinde tedbir üretebilmektir, çağdaş devletin gereği budur. Ancak istihbarat hiçbir zaman hukuksuzluk, başıbozukluk anlamına gelmez, hele hele keyfîlik hiç değildir. Siz değil misiniz biraz da siyasi istismara soyunarak faili meçhulleri, devlet içindeki muhtemel hukuk dışı yapılanmaları sık sık gündeme getiren, hatta “Hukukun üstünlüğünü hedefliyoruz, üstünlerin hukukunu değil.” diyen? Şu yaptığınız açıkça devlet teşkilatını hukuksuzluğa itmek, devlet içinde gizli kapaklı ilişkiler tesis etmek değil de nedir? Hangisi doğru, dün söyledikleriniz mi, bugün yaptıklarınız mı? Yargılamanın önünü kapatırsanız bu kurumlara, devlete iyilik yapmış mı olacaksınız? Hayır, her seferinde zil takıp oynuyordunuz âdeta, Ergenekon, Balyoz, Andıç vesaire operasyonlarında. “İrin akıyor, arınıyoruz.” diyordunuz, şimdi ayağınıza mı basıldı bağırmaya başladınız? İddialar bir araştırılsın, bir incelensin, belki de hakikaten mahkemede şüpheliler aklanacak, beraat edecek. Bu imkânı neden insanların ellerinden alıyorsunuz? Yangından mal kaçırmaya çalışan bu aceleciliğiniz niye? Neden korkuyorsunuz, neden çekiniyorsunuz?

Ayrıca, böyle bir yasal değişiklik gereği varsa bu karar basit bir karar olamaz, devlet biçiminizle de yakından alakalı. Bürokrasi ve hukuk çevrelerinin görüşünü aldıktan ve dünyadaki tüm gelişmeleri de değerlendirdikten sonra bir taslak getirilebilirdi. Alelacele, kargalar kahvaltısını yapmadan teklif verilmiş. Kim vermiş? Isparta Milletvekili Sayın Recep Özel. Kıymetli arkadaşımızın şahsına bir şey söyleyemem, kibar bir arkadaşımız. Ancak bildiğim kadarıyla bu arkadaşımızın devlet hizmeti yoktur, devleti tanımaz, istihbarat birimleri ve çalışmaları hakkında tecrübesi yoktur. Kendisini tanıdığım kadarıyla güvenlik, istihbarat bilgisi 007 James Bond filmlerini televizyondan izlemekten ibaret. Hakikaten Meclisimiz bilmek istiyor; bu kadar önemli bir konuda bugüne kadar nasıl bir emek ve çalışma sergilemiş de devletin güvenlik konseptini ve görevlerini yakından alakadar eden bu kanun teklifini hazırlamış? Anlaşılıyor ki, teklif bir yerlerde hazırlanmış ve bir gece yarısı eline verilmiş, altına imza atması istenmiş.

Ispartalı hemşehrilerimiz Sayın Vekilimize şu soruları sormamı istedi: Isparta’nın yüzde 20’si on yılda boşalmış, 102 bin nüfusu göç etmiş. Bu konuda ülke birincisiyiz. Altı yılda İŞKUR kayıtlarına göre işsizliğimiz ikiye katlanmış. Fabrikalarımız kapatılmış. Trilyonlarca liralık batık kredi var. 3. İcra Dairesi açılmış. Bugüne kadar kendi ili ile ilgili kılı kıpırdamamış, kendi ili ile ilgili en küçük bir teklifi ya da Meclis araştırma önergesini Meclise getirmemiş Sayın Özel, Isparta ekonomik olarak irtifa kaybederken, nüfusu hızla düşerken olan biteni sade vatandaş gibi oturmuş izlemiş. Sonra bir gece rüyasında görmüş ve böyle bir teklif vermiş. Siz Sayın Özel’den ricam şu: Bilmediği konulara, istihbarat, ajanlık vesaire, bunlara kafa yormaktan ziyade kendisine oy veren ve sıkıntılar içinde yaşayan hemşehrilerimizin sorunlarına kulak versin. Ona Ispartalı hemşehrilerimizin verdiği yetki birilerini yargıdan kaçırmak değil herhâlde! Birilerini kurtaracaksan içinde bulunduğu zor şartlardan Ispartalıları kurtar. Örneğin, Isparta’nın teşvik kapsamına alınması, tarım ve hayvancılıkta desteklemelerin verilmesi, tarım girdilerinin üzerindeki verginin kaldırılması gibi hayati konuları gündeme getir. Isparta kendisinden iktidar partisi milletvekili olarak bunları bekliyor. Hem Isparta olarak iktidarın üvey evladı olacaksın hem de kimseye imzalatamadıklarını sana imzalatacaklar.

AYŞE NUR BAHÇEKAPILI (İstanbul) – Gerçekten ayıp ediyorsun!

S. NEVZAT KORKMAZ (Devamla) – Değerli hemşehrim, kendine de Isparta’ya da yazık edersin. Evet…

AYŞE NUR BAHÇEKAPILI (İstanbul) – Ayıp ama, gerçekten ayıp ediyorsun!

S. NEVZAT KORKMAZ (Devamla) – Evet, kimin ayıp ettiğini bakın size açıklayacağım. Biraz önce geldi, akşamın erken saatlerinde bize hukuk dersi verdi Sayın Özel.

AYŞE NUR BAHÇEKAPILI (İstanbul) – Şahsileştiriyorsun işi!

S. NEVZAT KORKMAZ (Devamla) - Bakın, bu resme iyi bakmanızı istiyorum.

RECEP ÖZEL (Isparta) – Geldim, geldim, buradayım. (MHP sıralarından alkışlar [!])

MEHMET ŞANDIR (Mersin) – Burada olacaksın, burada olacaksın, verdiğin teklif görüşülüyor.

S. NEVZAT KORKMAZ (Devamla) – Bak, bu resme iyi bakmanızı istiyorum. Bu resimde ne var? Adalet ve Kalkınma Partili Şarkikaraağaç Belediye Başkanı iki buçuk yıl kalpazanlık suçundan mahkûm olmuştu, bir türlü içeri atılamıyor. Niye biliyor musunuz arkadaşlar? Polise soruyorsun…

(Mikrofon otomatik cihaz tarafından kapatıldı)

BAŞKAN – Evet, süreniz doldu efendim, toparlayın lütfen, toparlayın.

S. NEVZAT KORKMAZ (Devamla) – Efendim, biraz önceki konuşmacıya verilen hakkı istiyorum.

TURGUT DİBEK (Kırklareli) – Az önce bana vermediniz.

BAŞKAN – Allah Allah! Ne güzel ya!

S. NEVZAT KORKMAZ (Devamla) – Evet, bu Şarkikarağaç Belediye Başkanına verilen cezanın infazı bir türlü gerçekleştirilemiyor.

TURGUT DİBEK (Kırklareli) – Sayın Başkan, benim bir dakika alacağım var, bana vermediniz.

S. NEVZAT KORKMAZ (Devamla) – Sebebi? Polis diyor ki: “Ben bunu bulamıyorum.” Devlete soruluyor, “Ben bunu bulamıyorum.”

YILMAZ TUNÇ (Bartın) – Maddeyle ilgili konuş!

S. NEVZAT KORKMAZ (Devamla) – Bakın, bu arkadaşımız Sayın Recep Özel’le birlikte Isparta’da yapılan bir düğünde beraberler.

YILMAZ TUNÇ (Bartın) – Ne kadar basit ya!

S. NEVZAT KORKMAZ (Devamla) – Gelsin, bunu açıklasın, ondan sonra vereceği hukuk dersini dinlemeye hazırız.

Hepinize saygılarımı sunuyorum. (MHP sıralarından alkışlar)

SÜLEYMAN NEVZAT KORKMAZ Tarafından Yapılan Meclis Konuşmaları

Sosyal Sigortalar Ve Genel Sağlık Sigortası Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı

Bu tasarı Meclise intikal ettiği tarihten itibaren tasarının yasalaşmasını bekleyenlerin içeriğini duydukça, kapsamını öğrendikçe karamsarlığı artmakta, gittikçe ümidini yitirmektedir

01 Mart 2012Detay İçin Tıklayınız
Devlet İstihbarat Hizmetleri ve Milli İstihbarat Teşkilatı Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi

Yapmazlar, yapmadılar dedikleri eylemleri yapıp yapmadıkları ancak soruşturma ve yargılama ile anlaşılabilir. Bunları yapmadan inkâr etmeniz, araştırmadan, incelemeden âdeta kefil olmanız ilginç, hatta vahim

16 Şubat 2012Detay İçin Tıklayınız
Trafik kazası sonucunda ortaya çıkan yaralanmaların tedavi giderlerinin karşılanması (Gündem Dışı Konuşma)

İnsanımızı canından usandıran, âdeta onun kurumlar arasında bir pinpon topu gibi gidip gelmesine sebep olan ama yine de bir neticeye ulaştırmayan bürokratik işkence devreye giriyor

08 Şubat 2012Detay İçin Tıklayınız
Türkiye Büyük Millet Meclisi İçtüzüğünde Değişiklik Yapılmasına Dair İçtüzük Teklifi

İktidar yasa yapma sürecinin yavaşlığından, muhalefet ise Meclisteki denetimin etkin olmamasından şikâyet ederek bu İç Tüzük değişikliklerini gündeme getirmiştir

03 Şubat 2012Detay İçin Tıklayınız
Cumhurbaşkanı Seçimi Kanunu Tasarısı

Verdiğimiz önergeyle, adaylıkları kesinleştikten sonra istifa etmesi öngörülen bürokratların yanında, Cumhurbaşkanı, Başbakan ve bakanların da görevlerini, seçim sonuçlarının açıklanmasına kadar vekillerine devretmelerini öngörüyoruz<

19 Ocak 2012Detay İçin Tıklayınız
Cumhurbaşkanı Seçimi Kanunu Tasarısı

Cumhurbaşkanın halk tarafından seçiliyor olması Hükûmetin meşru otoritesini Cumhurbaşkanı karşısında zayıflatacaktır

19 Ocak 2012Detay İçin Tıklayınız
Cumhurbaşkanı Seçimi Kanunu Tasarısı

11 no.lu Cumhurbaşkanı iki yıl daha Cumhurbaşkanlığına devam edecek ve Sayın Erdoğan’ın önüne bir daha aday olarak çıkamayacaktır. Siyasette mıntıka temizliği dedikleri bu olsa gerek

19 Ocak 2012Detay İçin Tıklayınız
Cumhurbaşkanı Seçimi Kanunu Tasarısı

Cumhurbaşkanının görev süresinin ne olduğu Hükûmet tarafından bugüne kadar ortada bırakılmıştır. Bugün bu düzenlemenin bir yasayla yapılmaya çalışılması tutarlılık arz etmemektedir

18 Ocak 2012Detay İçin Tıklayınız
Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ile Çin Halk Cumhuriyeti Hükümeti Arasında İkili Ticari ve Ekonomik İşbirliğinin Geliştirilmesi ve Derinleştirilmesine İlişkin Çerçeve Anlaşmasının Onaylanmasının Uygun Bulunduğuna Dair Kanun Tasarısı

Tüm olumsuz unsurlara rağmen Türkiye’nin Çin ile yürüyeceği her iki ülkenin menfaatlerine uygun politikaların var olduğunu biliyor ve bu anlaşmanın da bu amaca hizmet edeceğine olan inancımızı ifade ediyoruz

12 Ocak 2012Detay İçin Tıklayınız
Gündem Dışı Konuşma: Türk Silahlı Kuvvetlerindeki sivil memurların durumu

Silahlı Kuvvetler içerisindeki sivil memurlar, onurlu, medeni bir çalışma ortamında askerî personel ile birlikte çalışmak ve hak ettikleri düzeyli yaşamı sağlayan özlük haklarına kavuşmak istemektedirler

04 Ocak 2012Detay İçin Tıklayınız
Atı alan sınırlarımızın dışında almıştır soluğu

 Artık yeni bir Türk Telekom, yeni bir PETKİM kurmak, ekonominin aktörlerini millileştirmek hiç de kolay değildir. Atı alan Üsküdar’ı geçmiştir, ne Üsküdar’ı, sınırlarımızın dışında almıştır soluğu.

18 Aralık 2011Detay İçin Tıklayınız
TBMM, Sayıştay, YDK Bütçeleri

Meclisin kanun hükmünde kararnamelerle devre dışı bırakılması bir sistem krizine yol açma riskini içinde barındırmaktadır. Bir taraftan Mecliste uzlaşma çağrıları yapan AKP, öte taraftan ikiyüzlü bir tavır sergileyerek muhalefeti devre dışı bırakmak iç

09 Aralık 2011Detay İçin Tıklayınız
TBMM,Sayıştay ve Başbakanlık Yüksek Denetleme Kurumu Bütçeleri

Temsili demokrasinin kalbi, milli iradenin tecelligahı meclistir. Bu temsilin yüksek bir oranda gerçekleşmesi ve meclisin yasama ve denetim işlevlerinin etkin ve sorunsuz bir şekilde yürütülmesi, kalbi sağlam bir bünyeye delalettir.

09 Aralık 2011Detay İçin Tıklayınız